De naam die in één adem genoemd wordt met clickertraining is de Amerikaanse Karen Pryor. Haar jarenlange ervaring en expertise in dierentraining zijn gebundeld in de Karen Pryor Academy USA. Daar ben ik opgeleid tot professional clicker trainer en ik ben trots om mezelf Certified Training Partner te mogen noemen. Hier heb ik volgens alle nieuwste inzichten en trainingsmethodes op het gebied van clickertraining mijn vaardigheden geleerd.

Wil je de beginselen leren van clickertraining of juist meer diepgang en andere oefeningen? Ik kan je daarbij helpen! We gaan samen kijken naar wat er voor jou en je hond nodig is. Door het trainen met een clicker kom jij dichterbij je hond en je hond bij jou. Trainen wordt weer leuk en je hond leert om de juiste keuzes te gaan maken. Zo kun je meer met elkaar en voor elkaar doen.
In de trainingen leer je zien wanneer je hond de basis van de clicker goed begrepen heeft. Maar ook wanneer hij voldoende gedragingen aanbiedt om een stap verder te gaan. Wanneer zet je het gedrag op ‘cue’? Wat moet je doen als je hond niet aanbiedt wat jij had bedacht? En wanneer ben je als trainer klaar om nieuwe dingen te gaan leren aan en met je hond?


Wat is clickertraining?
Clickertraining is vooral heel erg leuk! Zoals het woord al zegt is het een manier van trainen waarbij je een zogenaamde ‘clicker’ gebruikt. Een clicker is een klein plastic doosje met een metalen stripje erin dat een ‘klik’ geluid maakt wanneer je erop drukt. Dit geluid wordt gebruikt om het gewenste gedrag van de hond te markeren en aan te geven dat er een beloning volgt.
Clickertraining is ook voor jou!
Met clickertraining kun je op een fijne, positieve en vooral interactieve manier met je hond trainen. Het is geschikt voor honden van alle leeftijden, van jonge pup tot senior. Je kunt de clicker gebruiken bij de basisoefeningen zoals: zit, af en hier. Maar ook voor netjes wandelen aan de riem, volgen, niet opspringen en ga zo maar door. Wil je leren om met behulp van de clicker samen met je hond gewenst gedrag aan te leren? Stuur me dan een berichtje.
Waarom juist clickertraining?
Bij clickertraining wordt gewenst gedrag beloond. Ongewenst gedrag wordt niet afgestraft of genegeerd, maar je gaat als trainer juist proberen het zoveel mogelijk te voorkomen. Zo zet je je hond op voor succes! Je gaat je hond leren om zelf na te denken, gedrag aan te bieden en creatief te zijn met oplossingen. Doordat er bij clickertraining niet met straf, dwang of dreiging wordt gewerkt, wordt het trainen voor zowel je hond als voor jezelf veel leuker. Het is een ontspannen manier van trainen.

De principes van clickertraining
Voordat je kunt beginnen, zul je je hond eerst moeten leren dat de ‘click’ betekent dat hij het goed doet en dat dit hem iets lekkers oplevert. Door de click elke keer te koppelen aan iets wat je hond heel lekker vindt, gaat je hond uiteindelijk de click zien als voorspeller van de beloning. Zodra je hond begrijpt dat het clickgeluid waarde heeft, zal hij zijn best willen doen om een click en dus beloning te verdienen.
Lokken of shapen?

Om je hond iets aan te leren met de clicker zijn er twee strategieën. De eerste is het gedrag uitlokken met een voertje. Wanneer je hond het gewenste gedrag laat zien, click en beloon je op hetzelfde moment. Zo gaat je hond het geluid van de clicker associëren met een (voedsel)beloning. Het voordeel van uitlokken is dat je hond heel snel nieuwe dingen leert. Het nadeel is dat het ervoor kan zorgen dat je hond afwachtend wordt en niet spontaan gedrag meer aanbiedt.
De tweede manier is shapen. Met deze methode wacht je tot je hond uit zichzelf gedrag aanbiedt. Of je kunt de situatie zo managen dat de kans heel groot is dat je hond het gewenste gedrag laat zien. Shapen vind ik de beste basis voor clicker training. Zo weet je namelijk zeker dat je hond echt begrepen heeft dat hij gedrag moet aanbieden om de click en de beloning te verdienen. Het gedrag komt dus vanuit je hond zelf.
Commando of cue?
Zodra je hond een bepaald gedrag betrouwbaar aanbiedt, ga je de gewenste ‘cue’ eraan koppelen. Bij clickertraining noemen we het liever ‘cue’ en geen commando, omdat het woord commando erg gekoppeld zit aan dwingen en straffen. En clickertraining is juist een trainingsmethode met een positieve insteek. Er zijn veel verschillende soorten cue’s die je kunt inzetten – woorden, geluiden, (hand)gebaren en zelfs geuren.
Zit ik voor altijd aan de clicker vast?

Nee! De clicker wordt (vooral) ingezet om nieuw gedrag aan te leren. Zodra je hond het gedrag betrouwbaar aanbiedt en het op cue foutloos uitvoert, kun je de clicker gaan afbouwen.
Als het gedrag écht goed bevestigd is, heb je de clicker niet meer nodig voor dat gedrag. Het is wel goed om regelmatig te blijven belonen. Want niemand werkt tenslotte graag voor niks.